Onko enää sukupuolen mukaan kohdennettuja leluja lapsille?

Lasten lelut ovat vuosisatoja ja vuosikymmeniä määräytyneet pitkälti sukupuolen mukaan (eli miehen ja naisen), mutta viime vuosina asiaan on alkanut tulla muutosta jopa lelujen valmistajien taholta. Siltikään monet eivät tunnu olevan vielä valmiita siihen, että perinteisesti tytöille suunnatut lasten lelut voisivat olla poikien käytössä ja toisin päin. Tässä artikkelissa annamme hieman pohdittavaa tähän asiaan.

Sosiaalinen media on täynnä vihamielisiä kommentteja, jos kauppoihin on tulossa esimerkiksi naispuolinen versio miehiseksi ajatellusta lelusta kuten esimerkiksi sotilaasta. Sama käy myös toisinpäin – ja ehkäpä vielä enemmän kuin naispuolisen hahmon kohdalla. Jos miespuolinen hahmo tekee jotain naisille perinteisesti kuulunutta työtä, ovat kommentit paikoin ikävää luettavaa. 

Monet ajattelevat niin, että jos lasten lelut eivät ilmennä tarpeeksi niiden sopivuutta pojille tai tytöille, se tarkoittaa sitä että ne ohjaavat ajattelutapaa johonkin väärään suuntaan – joka on heidän mielestään vain nykyajan trendi-ilmiö. Me pohdimme taas niin päin, että eikö selkeästi poikien lelut ja tyttöjen lelut ohjaa ajattelutapaa nimenomaan enemmän siihen suuntaan, että yksilö ei voi päättää minkälaisia leikkejä hän leikkii? Voisiko olla saatavilla leluja lapsille, mille tahansa sukupuolelle?

Lasten lelut ovat olleet iät ja ajat sukupuolittuneita, ja se kapeuttaa lapsen ajatusmaailmaa. Kärjistettynä niistä saa sellaisen kuvan, että vain mies voi olla poliisi ja vain nainen voi olla malli. Lapset eivät onneksi kuitenkaan käsitä automaattisesti vaikkapa leikkitraktoria poikien leluksi ja naispuoliselta vaikuttavaa nukkea tyttöjen leluksi.

Jos aikuinen huolestuu siitä, että poika leikkii nukeilla, on se ongelma aikuisessa itsessään. Syynä on usein se, että aikuinen pelkää ettei tytöt voisi olla tyttöjä ja pojat poikia. Siitä ei ole kyse. Tytöt saavat olla tyttöjä ja tehdä perinteisiä tyttöjen juttuja jos he niin haluavat. Mutta jos he eivät halua tehdä perinteisiä tyttöjen juttuja vaan poikien jutut ovat mielenkiintoisempia, on siihenkin annettava lupa.

Lasten lelut ovat tärkeitä – siksi niiden pitää olla kiinnostavia

Vapauden antaminen lapselle on tärkeää, myös silloinkin kun kaupasta hankitaan lasten lelut. Leluilla leikkiminen ei ole hauskaa, jos ne eivät kiinnosta. Moni vanhempi voisikin katsoa itseään peiliin ja miettiä, että haluavatko he vain kasvattaa lapsestaan kopion itsestään, joka tekee samoja asioita kuin vanhempi itse lapsena?

Monia voi myös pelottaa digitalisoituminen myös leluissa ja leikkimisessä. Lapset näkevät verkon kautta erilaisia lapsia ja heitä voi ruveta kiinnostamaan myös eri sukupuolen leikit, jolloin niiden kieltäminen ei ainakaan auta vanhemman asiaa yhtään enempää. Sen mitä olemme oppineet ihmisistä ja lapsista vuosien saatossa on se, että kielletty asia kiinnostaa entistä enemmän.  

Pahimmillaan lapsi voi tuntea itseään ulkopuoliseksi ja jotenkin oudoksi, jos hänelle annetaan käyttöön sellaisia leluja lapsille, jotka eivät häntä lainkaan kiinnosta tai joilla leikkiminen tekee hänet epämukavaksi.  

Edelleen – kukaan ei ole kieltämässä autoja tai barbinukkeja tai muita leluja lapsille, mutta toivotaan että leikkiautomainoksissa näkyy tulevaisuudessa enemmän tyttöjä ja nukkemainoksissa enemmän poikia. Niiden avulla voidaan kasvattaa lapsen itsetuntoa, joka on kamppailemassa ajatuksella, jotta voiko hän leikkiä tällaisilla leluilla vai ei.

Lopuksi annamme vanhemmille ajattelemisen aihetta ja pohdintaa kysymyksillä, joihin ei tarvitse vastata, vain miettiä.

  • Mikä itse asiassa pelottaa siinä jos oma poika leikkii nukeilla tai oma tyttö sotaleluilla?
  • Ajatteleeko vanhempi epämukavia tilanteita, joita joutuu selittämään ahdasmielisille toisille vanhemmille?
  • Tuleeko paine tällaiseen ajatteluun suvusta tai kaveripiiristä?
  • Mitä oikeata haittaa voi olla, jos tytöt leikkivät poikien leluilla tai pojat tyttöjen leluilla?
  • Kuinka selität ajattelutapasi lapselle, joka haluaa leikkiä sellaisilla leluilla, jotka eivät ole perinteisesti ajateltu lapsesi sukupuolen edustajille?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *